Zero waste afval bestaat niet

Afval bestaat niet!

Deel dit bericht

Duurzaamheid vinden we erg belangrijk en zit al jarenlang in ons DNA. Eén van de huidige pijlers van ons MVO beleid is; “afval bestaat niet”. Daar streven we elke dag naar.

Wist je dat er in Nederland jaarlijks bijna 490 kilo per persoon aan afval werd geproduceerd? 490 kilo, dat is veel! Slechts de helft daarvan werd gescheiden ingeleverd. Bij Van Duijnen streven we ernaar om voor al onze producten de bijdrage aan afval te verlagen en het aandeel gerecycled materiaal te verhogen.

Afval reductie in 2021, wat hebben we gedaan?

De zakken van de instant koffie waren al recyclebaar in 2020. Dat wilden ook doorvoeren voor de zakken van gemalen koffie en koffiebonen. Aan het begin van 2021 was er bij onze leverancier geen mogelijkheid om die zakken op korte termijn te verduurzamen. We hebben toen besloten om van koffieleverancier te wisselen.

We kunnen nu met trots zeggen dat wij sinds eind 2021 een nieuwe koffieleverancier hebben die al onze koffiesoorten volledig recyclebaar kan verpakken. Waarbij ongeveer 90 procent van deze verpakkingen zijn gemaakt van monomateriaal. Monomateriaal is hoogwaardig recyclebaar plastic dat als hetzelfde type plastic hergebruikt kan worden. Op alle koffiezakken van Van Duijnen staat nu het Plastic Hero logo. Hiermee maken we het nog duidelijker dat de verpakking bij het plastic afval mag en niet bij het restafval.

Recyclebare omdozen

Ook voor de omdozen zijn we kritisch op de duurzaamheid en recyclebaarheid. Dit onderwerp kaarten we ook aan bij al onze andere leveranciers. Daarbij kijken we niet alleen naar de omdoos zelf, maar ook naar de manier waarop deze is dichtgemaakt. Van de omdozen van onze bonen en gemalen koffies zijn de kartonnen omdozen gemaakt van gerecycled karton. Bij de omdozen van onze instantkoffies hebben we stappen gemaakt: het aandeel gerecycled karton ging van 40 naar 70 procent.

Machines volledig recyclebaar

Van elke machine die we toevoegen aan ons assortiment zoeken we uit of deze aan het einde van zijn eerste levenscyclus een tweede leven kan krijgen (refurbishen). Dit is in 2021 nog veel meer ingezet dan de jaren ervoor. Als een machine niet meer (goed) werkt, dan zetten we altijd in op volledig reviseren. Als reviseren economisch niet meer verantwoord is, dan is volledig recyclen de volgende optie. Ook krijgen onze machines vaak een tweede of derde leven in een ander land. Afval bestaat niet, dus we gooien ook geen machines weg.

tweede leven koffieautomaat

Koffiedik als grondstof

Maar we doen meer. Want het kan altijd duurzamer. Een uitdaging die we elke dag vol overgave aangaan. Zelfs als het gaat om koffiedik. Want weet jij dat zelfs het restafval van koffie geen afval hoeft te zijn? Koffiedik is een waardevolle grondstof dat gerecycled kan worden. Het wordt gebruikt als biobrandstof of als ingrediënt om allerlei producten van te maken. Zo wordt het gebruikt om oesterzwammen op te kweken, zeep van te maken. En zelfs de meest hippe sneakers worden gemaakt van koffiedik! Wij bieden je daarom de mogelijkheid om je koffiedik op te laten halen en te recyclen. Dit gebeurt in samenwerking met PreZero (voorheen SUEZ). In 2021 hebben 10 klanten een contract afgesloten waar Prezero de koffiedik ophaalt en zetten we ons in om dit aantal te verhogen.

…en nog veel meer afvalreductie

Maar vergeet ook onze duurzame koffiemeubel niet. Wij hebben namelijk een prachtig meubel in ons assortiment dat gemaakt is van resthout en gerecycled staal. Dit meubel wordt gemaakt in samenwerking met Pantar (voor het houten onderdeel) en UW (voor het staal in het meubel) op een sociale werkplaats.  Zo herbruiken we hout dat anders in de afvalstroom zou verdwijnen. En omdat we samenwerken met mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt, is dit een echte win-win!

Wil jij ook koffiedrinken met minder afval?

Wil je meer weten over hoe wij duurzaam en verantwoord omgaan met onze materialen, grondstoffen en vervoersmiddelen? Wij adviseren je graag over onze projecten en wat deze voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Want één ding is zeker: duurzaam ondernemen is zuivere (en lekkerdere) koffie!

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit