Koffie cuppen kan jij ook!

Deel dit bericht

Wat is koffie cuppen precies?

Cuppen is simpel gezegd een standaard methode van proeven en beoordelen van koffies. Eigenlijk net als een wijnproeverij. Deze methode wordt gebruikt door inkopers van (groene) koffie, koffiebranders en topbarista’s uit de hele wereld. Er zijn zelfs hele wereldkampioenschappen waarbij cupping de winnaar bepaalt. Omdat de uitkomsten van een cupping sessie invloed kunnen hebben op o.a. de prijs van de koffie heeft de Specialty Coffee Association basisregels opgesteld om er voor te zorgen dat het altijd op dezelfde manier gebeurt.

Wat zijn de regels bij het cuppen?

De uitgebreide Engelse versie van alle regels vind je hier (https://sca.coffee/research/protocols-best-practices). De belangrijkste stappen zijn:

  • Je werkt vaak met een cupping kop, een kom tussen een beker en een soepkom in
  • De koffie moet binnen 24 uur voor het proeven gebrand zijn en minimaal 8 uur gerust hebben
  • Per 150 ml water gebruik je ongeveer 8,25 gram bonen
  • De koffie maal je maximaal 15 minuten voordat je het water opgiet
  • Je maalt de koffie iets grover dan standaard filterkoffie
  • De watertemperatuur is ca. 93 graden Celcius
  • Je legt de gemalen koffie onder in de kop en vult de kop tot net onder de rand met water
  • Dit laat je 3 tot 5 minuten staan terwijl er een koffie’korst’ ontstaat
  • Vervolgens schep je de korst voorzichtig van de koffie en is het tijd om te proeven en te beoordelen op 11 criteria!
  • Dit doe je slurpend waarbij het door je hele mond gaat.
  • De koffie spuw je uit, net als bij wijn.

Al met al een ingewikkeld proces waar jij waarschijnlijk niet de tijd en de middelen voor hebt. Maar eigenlijk kan jij het ook. Gewoon met iedere koffie machine. Het gaat er om wat jij proeft en of je het lekker vindt!

Koffie proeven!

Het mag dan officieel geen cuppen heten, maar het resultaat is in de basis hetzelfde. Je bepaalt wat je van de koffie vindt. Wij geven je graag een aantal tips, zodat jij goed kan beoordelen wat jij van een koffie vindt.

  • Tap een koffie of espresso en laat deze 1 a 2 minuten afkoelen. Zo voorkom je dat je je tong verbrandt en niets meer proeft. Ook smaakt koffie beter als de temperatuur een paar graden is gedaald.
  • Ruik aan de koffie en bepaal wat je van de geur vindt
  • Slurp voorzichtig een slok naar binnen. Door het slurpen komt er extra zuurstof bij de koffie, waardoor je de smaken beter proeft.
  • Laat de koffie door je mond rollen. Verschillende smaken proeven we op verschillende delen van onze tong. Door het rollen weten we zeker dat we alle smaken die in de koffie zitten ook proeven.
  • Vorm je totaaloordeel en maak een keuze.

Wil je een keer onze koffies proeven? Maak een afspraak. Wij vertellen je graag meer over onze prachtige koffies.

 

Contact

Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacy verklaring voor meer informatie.
Nieuwsbrief
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Volg ons via Linkedin en meld je aan voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Meer zoals dit